Iets later dan gepland, maar nu met de social distancing heb ik er zeker tijd voor. Het is nu echt tijd voor de Vebruari Challenge Recap. Hoe was het om een maand geen vlees te eten?

Vebruari Challenge Recap

Allereerst zal ik heel eerlijk zijn dat ik twee keer gefaald heb. De eerste keer was het onbewust, maar de tweede keer was een redelijk bewuste keuze. Meer hierover aan het eind van dit blog. Eerst de goede en slechte kanten. Ik vond het leuk om deze restrictie op te leggen en we hebben veel lekkere vegetarische gerechten geprobeerd. We hebben lekkere recepten opgedaan, maar ook een paar mindere zaken geproefd.

Hoe ging het

Hartstikke goed eigenlijk. Ik miste vlees amper doordat ik goede vervangers en nieuwe recepten heb uitgeprobeerd. Zoals een paprikaspread voor op brood van Zonnatura (Thanks Ayla!) en een trip naar de snackbar leidde tot de ontdekking van de groentekroket! Daarnaast ook dingen geprobeerd die ik wel kende, maar zelf nooit gebruikte. Een mooie stok achter de deur om nieuwe dingen te proberen.

Wat ik wel merkte is dat je veel langer bezig bent met het bedenken en koken van je avondeten, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik de recepten nog niet kende. Nu ik de recepten herhaal gaat het natuurlijk ook sneller. Voor veel gerechten heb ik kikkererwten of bonen gebruikt. Ze waren niet allemaal lekker, maar je kunt er veel meer mee dan ik had gedacht. Hier een overzichtje van mijn favoriete gerechten!

Pita Falafel

Lekkere recepten en vleesvervangers

 • Pita met falafel: Nieuwe favoriet hier in huis. Super makkelijk maar heel lekker en fris.
 • Black Bean Vegatable Burritos: Lekker recept voor burritos met zwarte bonen!
 • Kikkererwt Walnootburger: Uit het kookboek de Handmade Burger. Ik houd erg van burgers met friet, dus een vega-variant moest zeker gemaakt worden. De  walnoten geven een goeie smaak aan de burger!
 • Bonenburger: Uit hetzelfde Handmade Burger kookboek. Erg lekker en goeie structuur voor een burger. Dat je niet het idee hebt dat je alleen maar groente op een broodje hebt. Gemaakt van Kidneybonen en Kikkererwten.
 • Unox Vegetarische rookworst: Deze aten we al vaker, maar ik vind het echt een aanrader.
 • Jumbo Notenballetjes: Simpel en lekker gewoon bij de AVG. Maar dan staat de V voor vleesvervanger. De structuur lijkt echt op die van gehaktballetjes, maar dan met een notige smaak.
 • Jumbo Spinazie Kaas Rondo: Lekkere vleesvervanger op basis van rijst, spinazie en kaas.
 • Garden Gourmet Burger: Hoewel de lucht van soja me eerst niet zo aanstond vanwege de eerdere ervaring met kipstukjes, was de smaak en structuur van deze burger erg lekker! Net een echte hamburger.
 • McDonalds Veggie burger: Deze burgers zijn van Valess en de structuur lijkt op die van de kipvarianten van deze burgers. Naar mijn idee vullen deze burgers op basis van zuivel beter dan de vlees burgers van McDonalds. Zeker een aanrader dus!

De mindere zaken

 • Duur: Sommige vleesvervangers zijn nog erg duur, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van tijd en schaalvergroting. Dus ik zal ze vaker kopen om het te stimuleren!
 • Soja: En dan vooral de Jumbo kipstukjes van soja, die staan me echt tegen. De geur tijdens het bakken was al niet lekker, maar de smaak was ook echt niet lekker. Ik heb ze gebruikt voor een pasta met normaal kip, maar dit was echt niet lekker.
 • Wat me ook opviel is dat in veel restaurants hier in de buurt en bijvoorbeeld de Mac er maar erg weinig keus is aan vegetarische opties. Bij de Mac is er alleen een vegetarische variant van de kipburgers.

De faalmomenten

Faalmoment 1: Het was 22 februari, een gezellige spelletjesavond met vrienden bij ons thuis. Ik had de boodschappen zelf in huis gehaald. Stokbroodje met brie en andere smeersels, wijntjes en zelfs vegetarische ovenhapjes. Een gezellige avond en de vegetarische ovenhapjes (Beckers) waren een hit! Behalve de “frikandelletjes” die een beetje korrelig qua structuur zijn. Nog niks aan de hand zou je zeggen. De volgende ochtend word ik wakker en bedenk me ineens dat ik ook gewoon stokbrood met kip kerrie heb gegeten. Nog geen hele grote ramp, maar technisch gezien wel gefaald.

Faalmoment 2: Dit was een bewuste. We gingen met mijn familie uit eten op 29 februari. Het was een hele klus een restaurant te vinden, want iedereen had overal wel wat op aan te merken. Dus ik besloot maar mee te gaan met de groep en me er niet tegenaan te bemoeien. Zo kwamen we bij een restaurant dat maar één vegetarische optie had. Deze maand  was dat een Wrap met Vegakip . Mijn ervaring met Vegakip die ik eerder in de maand had gegeten was niet goed. En omdat het toch de laatste dag was én ook nog is een schrikkeldag ben ik ook maar meteen voor de biefstuk gegaan. Was zeker weer lekker na een maand geen vlees te hebben gegeten.

De conclusies en overblijfselen

Na een maand vegetarisch te hebben gegeten en ook al een maand weer terug zijn gegaan naar “normaal”  kan ik goed kijken wat er is overgebleven. We maken nog steeds een aantal gerechten zonder vlees wat we al deden. Maar nu zijn er ook nieuwe recepten aan de rotatie toegevoegd. Ook kijk ik nu vaker in het schap van de vleesvervangers voor het avondeten. Vlees is dus zeker niet meer de standaard bij ons thuis.

Ik heb de laatste tijd ook geen vleeswaren meer gehaald voor op brood. Tenminste niet wat ik meeneem naar het werk. Thuis trekken we nog wel een blik knakworstjes open, die vegetarische variant moeten we nog proberen. We eten nu een heel stuk minder vlees en Er valt dus nog genoeg te proberen, maar het hoeft niet persé. Die biefstuk smaakte namelijk nog steeds erg goed!

Tijd voor de volgende Challenge in april!

2 reacties

 1. Leuke blog en tof dat je dit gedaan hebt! 🙂 ik herken het wel met die kipstuckjes, vind die ook echt niet te eten. Sowieso veel soja dingen niet. Heb je al gezien dat er bij de Lidl nu ook veel vleesvervangers zijn? Van 1,49 tot 2,99 geloof ik. Veel betaalbaarder dan de meeste vleesvervangers. Maurice heeft er al een aantal gehad, de braadworst is z’n favoriet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s