Zoals een echte Millenial betaamt ben ik ook bezig met de vraag hoeveel vlees we eten en of dit allemaal nodig is. Het is niet alleen zo maar een trend, maar het heeft natuurlijk ook te maken met het klimaat en dierenwelzijn. Om vlees te produceren is het natuurlijk nodig om dieren te houden en deze vervolgens te slachten. Het houden en slachten van dieren veroorzaakt natuurlijk dierenleed, maar in hoeverre is dit geoorloofd voor de productie van vlees. Daarnaast natuurlijk het klimaat, bij de productie van vlees gebruikt men vele malen meer water en worden er ook veel meer CO2 en andere broeikasgassen uitgestoten. Vlees heeft dus nadelen en zeker niet de minste.

Zelf vind ik vlees toch nog steeds erg lekker en ik kan ook zeker genieten van een biefstukje of een kapsalon döner om maar iets te noemen. Ik weet dus ook niet of ik het ooit helemaal op zou geven, maar ik denk dat het zeker goed is om minder vlees te eten. We doen dit bijvoorbeeld al wel door geen gehakt toe te voegen aan de lasagne, of een vegetarische rookworst bij de stamppot boerenkool te eten. Hier blijft het dan ook een beetje bij. 100 jaar geleden at men ook niet dagelijks een stuk vlees en ik denk dan ook dat het voor je gezondheid niet nodig is om elke dag vlees te eten. Om mezelf aan te leren om minder vlees te eten ga ik dat nu in elk geval een maand uitproberen. Op die manier hoop ik lekkere recepten en vervangers te vinden, zodat ik dit kan toevoegen aan onze rotaties voor lunch en avondeten.

Vebruari

Deze eerste echte maand challenge loopt in de maand Februari. Een vegetarische februari. Geen vlees of vis in de komende maand. Wat houdt dit voor mij in:

Ontbijt

M’n onbtijt kan hetzelfde blijven. Dit is immers yoghurt met muesli en een glas melk, dus daar hoef ik nu niets aan te veranderen.

Lunch

Doordeweeks neem ik altijd 4 boterhammen mee naar het werk. 2 met kaas en 2 met vleeswaren. De zoetigheid heb ik een paar jaar terug uitgebannen toen mijn zus en ik een maand zo min mogelijk suiker gingen eten. Nu wil ik op zoek naar plantaardige vervangers voor het vleeswaren. Ik heb al een receptje uit de HALLO JUMBO gescheurd voor een plantaardige spread. Als jullie nog suggesties hebben?

(Oh en als iemand weet waar de groenteplakken van het programma “De Nieuwe Lekkerbek”  terecht zijn gekomen? Ik houd me aanbevolen.

Avondeten

Voor het avondeten heb je natuurlijk allerlei recepten zonder vlees en tegenwoordig heb je ook een ruime keus in vleesvervangers. Ik wil wel gevarieerd blijven eten en ga daarom proberen zoveel mogelijk uit te proberen. Dus een AVG’tje, maar dan wordt de V dus vleesvervangers zoals Valess of de Vegetarische Slager. Maar hiernaast wil ik ook plantaardige/natuurlijke vervangers uitproberen. Zoals Jackfruit en zelf vegaburgers maken. Dus als jullie nog goede recepten of ideeën hebben? Laat ze dan achter in de comments!

Uitkomsten

Ik zal eind februari/begin maart een overzicht geven van hoe het mij bevallen is en wat mijn bevindingen zijn. Ik zal bijhouden welke recepten en vervangers ik heb gevonden voor deze challenge.

Jullie zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om deel te nemen aan vegetarische maand, laat jullie ervaringen dan achter in de comments.