Één van de voornemens voor 2020 is om meer te sparen. Om dit te kunnen doen heb ik meer inzicht in mijn uitgaven nodig. In de laatste 4 maanden van 2019 heb ik mijn huishoudboekje in Excel gezet. Op deze manier kan ik beter inschatten wat ik per maand nodig heb en op basis hiervan doelen stellen. Bij deze geef ik jullie inzicht in mijn uitgave in percentages van mijn inkomen (De echte bedragen noemen vind ik nog een beetje eng).

Excelsheet 2019:

In mijn excelsheet houd ik voor mijn inkomsten en uitgaven bij. De uitgaven in dit huishoudboekje deel ik op in 10 categoriën; Sparen, Boodschappen, Vervoer, Verzekering, Abonnementen, Kleding, Cadeaus, Entertainment, Overig en Gezamenlijke Rekening. Dit zijn uitgaven die van mijn eigen rekeningen worden afgeschreven, de uitgaven die Tom en ik samen doen zijn van de gezamenlijke rekening en laat ik hierin buiten beschouwing.

Even een tabelletje om een overzichtje te geven

CategoriePercentage van inkomenUitleg
Inkomsten100%Inkomen uit werk en toeslagen
Uitgaven88%Alle uitgaven bij elkaar opgeteld
Sparen12%Het percentage loon dat ik op mijn spaarrekening heb bijgeschreven.
Boodschappen4%Uitgaven bij supermarkten, maar ook drogisterij en dergelijke.
Vervoer7%Uitgaven zoals benzine, wegenbelasting, onderhoud van mijn auto, maar ook parkeergeld of treinkaartjes
Abonnementen1%Uitgaven aan abonnementen zoals telefoon, netflix.
Kleding3%Uitgaven aan kleding, kapper etc.
Cadeaus3%Uitgaven aan cadeaus voor verjaardagen, housewarmings etc.
Entertainment10%Uitgaven aan leuke dingen, zoals hobby’s, uitjes, uitgaan, etc.
Overig10%Uitgaven die ik niet ergens onder weet te passen. (en om terugbetalingen en overschrijvingen naar eigen rekeningen onder te boeken)
Gezamenlijke rekening43%Het geld dat ik overschrijf naar onze gezamenlijke rekening. Meestal is dit hetzelfde bedrag per maand, maar wordt soms wat meer.

Uitgaven en sparen

Ik heb in de laatste 4 maanden van 2019 88% van mijn inkomsten uitgegeven en 12 % gespaard. Volgens het Nibud zou je 10% van je inkomsten moeten sparen. In eerste instantie lijkt die 12% dus goed genoeg, maar gezien het afgelopen jaar waar ik veel van mijn spaargeld heb uitgegeven aan ons nieuwe huis en een andere auto, lijkt het me beter om meer te sparen.

Overig

De categorie overig beslaat 10% van mijn uitgaven. Deze categorie is wel erg groot als overig. Dus ik ga proberen dit beter uit te splitsen, waardoor het omlaag gaat.

Budgetten 2020

Op basis van de resultaten van 2019 kan ik nu bekijken wat er beter kan of waar ik geld zou kunnen besparen. Allereerst wil ik natuurlijk dat ik minder ga uitgeven, zodat ik meer zal gaan sparen. Het doel is dan ook om voor 2020 naar 20% sparen te gaan. Natuurlijk komt het ook voor dat ik spaardoelen bereikt heb, waardoor ik dat spaargeld “af moet boeken”. Als ik in geld afboek dan zal het percentage dalen, daarom zal ik bij de maanden waar ik onder de 20% kom gaan controleren waardoor dit komt. Toch hoop ik dan nog als gemiddelde totaal hoger uit te komen dan 12%, ik stel dan ook een minimum van 15% als doel! Hiervoor moet ik besparen op andere categorieën en die zal  ik dan ook hieronder toelichten.

Vervoer

Het kopje vervoer omvat voor het grootste deel de kosten voor het gebruik van mijn auto. Denk hierbij aan de wegenbelasting, benzine maar ook het onderhoud van de auto en parkeergeld. Ik wil proberen dit bedrag omlaag te brengen door de auto vaker te laten staan. Hier in dorp moet alles eigenlijk met de fiets kunnen toch? En bij wat warmer weer kan ik op de fiets naar het werk gaan. Het doel is om dit kopje van 7% naar maximaal 5% per maand te brengen!

Overig

Ik schreef al eerder dat de categorie Overig beter uitgesplitst moet worden. In de laatste maanden van 2019 viel 10% van mijn inkomen onder het kopje overig. Naast dat ik dit natuurlijk beter moet uitsplitsen zal het ook omlaag moeten qua bedrag. Ik ga er naar streven om deze categorie onder de 1% te krijgen. Door het beter uit te splitsen dus, maar ook door na te gaan welke uitgaven hiervan onnodig zijn. Ik hoop dat dit dan op het totaal een besparing van 5% zou kunnen opleveren, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Gezamenlijke Rekening

Wanneer Tom en ik beide ons loon binnen hebben maken we geld over naar de spaarrekening. Als blijkt aan het eind van de maand dat we meer hebben uitgegeven, of we doen een andere grote uitgave voor het huis, dan moeten we extra geld naar de gezamenlijke rekening over maken. In de afgelopen 4 maanden kwam het totaal uit op 43% van mijn inkomsten die naar de gezamenlijke uitgave ging. Door ook meer op onze gezamenlijke uitgaven te besparen , wil ik zorgen dat dit meer richting het vaste bedrag per maand gaat, dat zou zo’n 38% zijn. Dat zou een besparing van 5% betekenen, maar we hebben ook wensen voor ons huis. Vandaar dat ik hier 40% acceptabel vindt.  

Totale besparing

Dit waren de categorieën waar ik denk dat een grote besparing gehaald kon worden. Ik zou hiermee een totale besparing van 10% op de totale uitgaven willen behalen. Een flinke besparing op het totaal, dus of het helemaal haalbaar gaat zijn? Ik zal jullie begin april een update geven over de voortgang!

Dus als jullie nog tips hebben? Ze zijn welkom!

Excelsheet download

Mocht je nou willen zien hoe mijn Excelsheet eruit ziet en hoe ik deze invul, laat dan een reactie achter. Als je je e-mailadres dan als contactgegevens invult, dan stuur ik een lege versie van het excelsheet op wat je zelf kunt invullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s