In oktober gaf ik mezelf de opdracht voor de Booktober Reading Challenge. 4 boeken in één maand. Heb ik jullie nooit meer wat over verteld, want dit faalde jammerlijk. Daarom wil ik het nu over doen en hoop ik meer succes te behalen. Ik neem jullie graag mee in het waarom en hoe.

Waarom wil ik meer lezen?

Ten eerste gewoon omdat het leuk is. Je maakt even een uitstapje naar een compleet andere wereld. Een andere wereld bomvol avonturen, ontdekkingen en levenslessen. Door een boek te lezen ga je op in het verhaal, meer nog dan met een serie of film. Dat komt denk ik omdat je tijdens het lezen alleen met lezen bezig kunt zijn. Neigt een het al een beetje naar mindfulness? Maar enfin, naast dat ik meer wil lezen omdat het leuk is, denk ik dat het me ook zal helpen bij het leren schrijven van verhalen.

Veel schrijvers hebben een eigen schrijfstijl en boeken verschillen veel in vertelvorm. Om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen is het goed om te lezen welke schrijfstijlen en vertelvormen er zijn. Op die manier kan ik erachter komen welke stijlen mij aanspreken. Daarnaast leer ik zo ook hoe de verschillende vertelvormen gebruikt kunnen worden. Vaak als ik aan het schrijven ben  worstel ik namelijk met de vertelvorm. Ik heb dan moeite om de vertelvorm constant te houden. Hopelijk kan ik door meer te lezen hier van leren. Ook de schrijfconventies die gebruikt worden kan ik op deze manier beter leren kennen. Hiermee bedoel ik de verschillende manieren waarop je gesprekken vormgeeft of hoe je hoofdstukken opdeelt.

Als laatste kan lezen natuurlijk ook een inspiratiebron zijn voor mijn verhalen. “Beter goed gejat dan slecht verzonnen” zullen we maar zeggen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik de reinste plagiaat ga plegen. Ik denk dat je door veel verschillende verhalen te lezen de problemen in je verhaallijnen kunt leren oplossen, door de manier waarop andere schrijvers dit doen. Kortom lezen om beter te leren schrijven.

Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik meer lees?

Ik heb even op het internet rondgestruind voor tips om meer te gaan lezen. Ik heb er een aantal gevonden die ik ga opvolgen en die ik denk dat het beste zullen werken. De vorige keer dat ik me voornam om meer te lezen was het namelijk niet heel succesvol. Dit brengt me gelijk tot de eerste tip.

Stel geen gigantische doelen

In oktober nam ik me voor 4 boeken in een maand te lezen. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die dit aantal in de maand redden (of in ieder geval zeggen dat ze dit doen), maar het was misschien een te hoog doel, zeker als je van een boek per jaar komt. Vandaar dat ik me nu geen gigantisch doel wil stellen, maar 1 boek per maand moet dit jaar toch lukken. Vandaar dat mijn nieuwe doel is 12 boeken in een jaar.

Lezen in plaats van tv

Meer lezen is niet mijn enige voornemen voor dit jaar. Als ik alles wil blijven doen, dan ben ik wel heel veel tijd kwijt natuurlijk. Ik wil het lezen dan ook gebruiken als vervanging van tv kijken terwijl ik niet persé iets wil zien.  Dus als ik nou in plaats van doelloos zappen en een half uur door Netflix loop te scrollen een boek op pak.

Lezen voor het slapen

Iets wat me erg fijn lijkt om weer te doen is lezen voor het slapen. Lijkt me ook goed in het kader van de schermtijd omlaag brengen. Zeker vlak voor het slapen gaan. Daarnaast heeft een boek ook een betere indeling dan de tijdlijn van Instagram, Facebook of Reddit. Hierdoor blijf je niet oneindig doorgaan met scrollen, maar leg je het boek weg aan het eind van een hoofdstuk of bladzijde.

Zorg dat je je volgende boek al klaar hebt liggen

Ik hoop dat ik het lezen tot een gewoonte kan maken. Net als vroeger, toen ik bijna altijd ’s avonds in bed zat te lezen. Een tip die ik tegenkwam was dat je altijd, vooral in het begin, het volgende boek moet hebben klaarliggen. De kopfoto laat zien hoe mijn nachtkastje er nu uitziet en wat ik allemaal wil gaan lezen. Hierbij mijn leeslijst voor 2020 op een rijtje:

Leeslijst 2020

 1. Heimweeland – Kati Naumann (3 januari begonnen)
 2. Factfulness – Hans Rossling
 3. Lang leve ons – Claudia de Breij
 4. Het Achterhuis – Anne Frank
 5. Centennial – James A. Michener
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  

De volgorde kan nog veranderen en suggesties zijn welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s