In januari 2019 maakte ik een prachtig spaarsysteem. Ik had gratis spaarrekeningen geopend voor verschillende doelen, vaste spaarbetalingen ingesteld en op mijn hoofdspaarrekening spaarde ik voor de aanstaande verhuizing. Die hoofdspaarrekening, samen met die van Tom, waren berekend op het klussen, de verhuizing en alles wat daarbij kwam kijken. Zo creëerden we ons nieuwe plekje en hield ik een buffertje over. Half augustus dacht ik weer te kunnen gaan sparen voor m’n andere doelen. Niets was echter minder waar, want ik reed m’n auto total loss.

Onderweg naar werk op 14 augustus reed ik m’n auto total loss. Er moest dus een nieuwe auto komen. Klein probleem; op die uitgave had ik nog niet gerekend. Ik had wel een buffer overgehouden op mijn spaarrekening, maar dan zou ik daarna niets overhouden. Gelukkig had ik nog de verschillende andere spaarpotjes op een aparte rekening. Één van de spaarpotten was bestemd voor een nieuwe auto. Maar omdat ik pas in januari ben begonnen met sparen voor een andere auto was dit nog niet echt genoeg. Ook alle andere spaarpotjes moesten eraan geloven. Dag nieuwe telefoon, Doei sporthorloge en zelfs het geld dat ik voor m’n studieschuld opzij had gezet heb ik erbij gepakt. Door die spaarpotjes heb ik nog steeds een buffertje en een (voor mij nieuwe) Volkswagen Lupo!

Opnieuw beginnen met sparen

Eerst een groot deel van het spaargeld met de verhuizing opgemaakt en daarna al die mooi opgebouwde spaarpotjes in augustus leeggetrokken. Dat was niet de planning voor mijn spaarrekening, en ik moet mijn spaarplan daarom even bijstellen. Nu kom ik, wat uitgaven betreft, ook weer in rustigere tijden, want ons huis is zo goed als af. We hebben wel wensen, maar daar gaan we eerst voor sparen.

Alle spaarpotjes, die ik toen bij MoneYou had staan, heb ik leeggehaald. Nu hebben ze bij MoneYou  de rente weer naar beneden bijgesteld, daarom vind ik de meerwaarde van MoneYou niet meer groot genoeg. Ik gebruik daarom nu de spaarpotjes van mijn eigen bank. Ik gebruik deze spaarpotjes omdat sparen voor een specifiek doel makkelijker is dan één grote hoop. Je haalt het geld er dan niet zo snel uit.. Ik heb nu op mijn app weer 5 spaarpotjes aangemaakt en daarnaast heb ik vrij spaargeld. Ik zal de verschillende posten toelichten:

–          Vrij Spaargeld: Spaargeld dat ik niet aan een spaardoel heb gekoppeld, maar als reserve. Of te gebruiken voor grotere aankopen zoals een vakantie, meubels of iets dergelijks.

–          Buffer: Mijn vangnet. Dit bedrag mag ik alleen gebruiken worden als al het andere op is. Hier wil ik wel extra geld aan toe voegen om een groter vangnet te hebben.

–          Studieschuld: Ik heb tijdens mijn studie een studieschuld opgedaan. Ik heb officieel tot 2057 om deze af te betalen. Toch wil ik deze eerder afbetalen, omdat deze schuld van invloed is op hoeveel hypotheek je kan krijgen. Ik spaar hier daarom alvast elke maand een vast bedrag voor.

–          Auto: Voor het ongeluk was ik aan het sparen voor een andere auto. Hoewel mijn auto prima reed, wou ik graag iets meer en iets nieuwer. Nu heeft dit spaarpotje geholpen om een andere auto te kopen, dus ga ik opnieuw elke maand een vast bedrag opzij zetten voor mijn auto. Dit is dan voor onderhoud, apk en misschien ooit weer een andere.

–          Telefoon: Mijn telefoon begint oud te worden en ik ben er een beetje klaar mee dat m’n geheugen constant vol zit. Vandaar dat ik graag een andere telefoon wil, daarom is dit opnieuw een spaardoel.

Hoe ga ik sparen? 

Hoe ga ik al deze potjes dan vullen? Voor sommige potjes heb ik een vast bedrag per maand, voor andere ligt het aan hoeveel geld ik ‘overhoud’  aan het eind van de maand. Ik zal binnenkort dieper ingaan op mijn verschillende spaarpotjes en spaarmethodes, maar ik begin met stap mijn visie op sparen.

Overzicht is inzicht

Om te beginnen met sparen, moet je weten wat je kan sparen. Uitgaven zijn onoverzichtelijk, want al die losse bedragen die gedurende de maand van je bankrekening afgaan zijn toch niet bij te houden. Niet als je het allemaal maar op je app of internetbankieren laat staan. Voor het klussen en de verhuizing hield ik een maandelijks huishoudboekje bij, in een excelsheet en huishoudboekje. Nu de uitgaven allemaal weer normaler zijn en ik er tijd voor heb wil ik dit weer op te pakken. Hiervoor ga ik eerst mijn uitgaven samenvatten in een excelsheet. Sidenote: Het overzicht wat ik maak kan ik ook op mijn blog gebruiken om het effect van challenges te meten.

Bewust zijn van uitgaven

Voor de verhuizing hield ik mijn uitgaven al bij in een huishoudboekje. Door  mijn afschriften nog een keer door te lopen zag ik hoeveel ik uitgaf. Dit maakte mij veel bewuster van hoeveel geld ik uitgaf  en aan wat voor onzinnige dingen, waardoor ik dit minder ging doen. Een bijeffect van het inzichtelijk maken van je uitgaven is dus dat je bewuster (en misschien zelfs minder) geld uitgeeft. 

Budgetteren

Door het overzicht en je bewust te zijn van je uitgaven kun je dus geld besparen. Door het overzicht dat je hebt kun je ook een voorspelling doen van wat je uitgeeft, oftewel budgetten maken. Door een budget te maken voor bijvoorbeeld je boodschappen, heb je gedurende de maand ook een beter overzicht over wat je nog kunt uitgeven. Heb je aan het eind geld over in een een budget, bijvoorbeeld omdat je minder uit eten bent geweest, dan kun je dit sparen! (Of je schuift het door naar de volgende maand, omdat dan de Zwarte Cross is ofzo 😉 )

Hiernaast heb ik zelfs sparen opgenomen in mijn budgetten. Door sparen als een vast last op te nemen kun je veel meer sparen dan als je alleen spaart wat je overhoudt. Je moet dan natuurlijk wel de discipline en ruimte hebben om daarna van je spaarrekening af te blijven. Ik spaarde voor de verhuizing een vast bedrag voor m’n studieschuld en auto. De rest van het spaarbudget ging dan naar m’n andere potjes, afhankelijk van hoeveel ik die maand kon sparen.

Eerste aanzet

Dit blog is een eerste aanzet om over sparen te schrijven. De komende tijd zal ik meer inzicht geven in mijn excelsheet en huishoudboekje, mijn studieschuld-spaarplan en andere spaarzaken. Hebben jullie nog spaartips?

Één reactie

  1. Jaaa hierbij mijn spaartip: een ‘ouderwetse’ spaarpot naast mijn sleutelbakje neergezet. Iedere keer als ik thuis kom en mijn jas uitdoe, gooi ik mijn sleutels in het bakje en daarbij ook direct al het muntgeld dat nog in mijn jaszakken rondzwierf.. in een paar weken tijd zit de spaarpot al halfvol! #goals

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s