Nu een week geleden zette ik mijn eerste blog online en beloofde ik binnen een week een tweede blog. Toch is het nog best lastig om in een week tijd een nieuw blog te schrijven. Zeker omdat ik in die tijd ook het boek Durf te Schrijven van Carry Slee wilde lezen. Toch wil ik een wekelijks blog aanhouden, als stok achter deur. Dus hierbij het tweede blog;

Leer te schrijven

Toen ik op het boek Durf te Schrijven stuitte zette mij dit weer aan om weer te gaan schrijven. Stap 1 werd alleen al door de titel van het boek gezet. Na het lezen van het boek raakte ik nog verder gemotiveerd om dit project door te zetten. Het boek staat vol met allerlei tips om beter te schrijven. Door de tips uit het boek hoop ik dit project en toekomstige teksten in betere banen te leiden. 

De tips die ik opvolg

Carry Slee schreef direct heel stellig dat het van groot belang is tijd te reserveren voor het schrijven. Ik moet niet half met Netflix op de bank proberen een tekst te tikken, maar echt de tijd er voor nemen. Door niet op de achtergrond nog een serie of muziek aan te zetten, maar echt een focus op het schrijven. Ook die bank is volgens het boek not done. Je moet een vaste schrijfplek opzetten waar je gaat schrijven en die plek alleen gebruikt om te schrijven.

De tijd reserveren is niet het moeilijkste, me hieraan houden is een tweede. Daarnaast kan ik deze tijd het best benutten als ik ook een schrijfplek creëer. In de woonkamer schrijven geeft te veel afleiding, daarom heb ik mezelf op het moment van schrijven naar boven gestuurd. Ik zit nu op de logeerkamer op bed dit blog te schrijven. De rust die dat brengt bevalt me goed. De plek is misschien nog niet helemaal ideaal… Maar omdat we pas verhuisd zijn, hebben we eerst nog wat andere klussen die eerst moeten, voordat ik een schrijfplek kan inrichten. Dus ik doop het logeerbed tot mijn schrijfplek  en dat vind ik, voor nu, goed genoeg.

Inhoudelijke schrijftips en opdrachten

In de rest van het boek schrijft Carry Slee over verschillende schrijfstijlen, bronnen van inspiratie en valkuilen. Vooral in deze valkuilen herkende ik de problemen waar ik eerder tegenaan liep. Gelukkig gaf ze ook tips om je te herpakken en uit de valkuilen te komen, maar die ga ik nu niet allemaal delen. Dan moet je het boek zelf lezen.

In het boek stonden wel allerlei schrijfopdrachten. Deze heb ik nog niet gedaan, omdat ik eerst het hele boek wilde lezen. In de komende tijd wil ik deze opdrachten alsnog gaan uitwerken. Mocht ik ze goed genoeg vinden om te delen dan zullen ze onder Words te lezen zijn.

Indirecte adviezen

In het boek schreef Carry Slee veel over haar schrijfproces en hoe ze de schrijfster is geworden die ze nu is. (De tips over het publiceren en presenteren van een boek zijn nog niet helemaal op mijn situatie van toepassing, maar wie weet ooit?) Hoewel het niet als één van haar directe tips beschreven stond, kwam er tussen de regels door het advies om ook zelf veel te lezen als schrijver. Carry Slee gaf als voorbeeld dat de schrijfstijl waar ze zelf als kind erg veel van hield, haar hielp om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Om erachter te komen wat mijn schrijfstijl wordt, moet ik zelf ook weer meer gaan lezen. Vroeger heb ik zelf veel gelezen. Mijn oma vertelt vaak dat ze ik vroeger, toen ik net leerde lezen, vaak bij de boekenkast vinden was. In de afgelopen jaren ben ik dit kwijtgeraakt en heb ik weinig tot niet gelezen. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor nam. Tijdens het lezen van Durf te Schrijven, ook al is het dan een hulpboek, merkte ik dat het lezen me goed deed en dat ik dit weer op wil pakken. Dit doe ik voor onderzoek naar verschillende schrijfstijlen, maar ook zeker omdat ik er plezier uit haal. Vandaar dat ik mijn eerste Challenge in het leven roep om meer te gaan lezen en dat is; 

Booktober Reading Challenge

Ik moet ‘m nog een beetje vormgeven, maar ik ga mezelf deze maand voor het eerst een Challenge opleggen. Voor 1 oktober zal ik de precieze regels van de Booktober Reading Challenge plaatsen, houd dus mijn blog in de gaten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s